Ajankohtaista 2018-19

KLUBIKUVA 2018:

Veli Matti Heikkinen lähettää kaikille terveisiä Euroopan mantereen läntisimmästä kohdasta, jossa sielläkin on rotarymerkki paikallaan. :)

Ja kauden toiseksi viimeisessä kokouksessa saimme ajankohtaiset terveiset Martti Ahtisaari Instituutin dosentti Petri Ahokankaalta. Petri kertoi MAI:n meneillään olevista projekteista ja hankkeista.

13.6. saimme klubille vieraaksemme tiedon supermiehen - Herra Arkiston! Useistakin tietovisoista tuttu Eero Ylitalo esiintyy tällä hetkellä Jahti -ohjelmassa jahtaajana Herra Arkistona. Kiitos Eerolle erinomaisesta katsauksesta tietokilpailuihin ja -visoihin!

 

Toukokuu meni kuin siivillä kevätkokouksen ja vuosijuhlien puitteissa ja kesäkuun alussa matkustimme maailman onnellisimman kansan onnellisimpaan kuntaan Liminkaan. Vuorossa oli pieni iltatilaisuus, jossa myös fasilitoimme klubin tulevan vuoden tärkeimpiä tavoitteita. Veli PE Markku oli järkännyt meille kivan workshopin. Kiitos kaikille vierailusta Limingassa!

Huhtikuun viimeisessä viikkokokouksessa saimme tutustua Kari Himasen upeisiin kuviin Oululaisista rakennuksista. Kiitos kuvien jakamisesta Karille!

Huhtikuussa kuulimme veli Mauri Koivusen kertomana, sijoittamisesta ja megatrendeistä. Kiitos veli Maurille monipuolisesta katsauksesta aiheeseen! 

Huhtikuun aluksi saimme vieraaksemme uunituoreen piispan Jukka Keskitalon. Jukka kertoi näkemyksensä kirkon tilanteesta nykyajassa, peilaten sitä menneeseen aikaan. Kiitos vierailusta Jukalle!

 

Kuvassa Keijo Nissilä, Jukka Keskitalo, Juhani Lavanko ja Teemu Haapala.

Maaliskuun päätteeksi kuulimme veli Keijo Nissilän esitelmän Oulun 1900-luvun ehkä merkittävimmistä piispasta, Hannes Leinosesta ja hänen elämästään. Erinomainen, omia kokemuksia esittävä esitelmä innoitti kokousväen spontaaneihin naurunpyrähdyksiin ja kommentteihin sekä herätti paljon kysymyksiä lopuksi. Kiitos veli Keijolle mahtavasta esitelmästä!

Ja heti seuraavalla viikolla kuulimme Sartorision Kajtsun luokitusesitelmän Limingan yrityspuolen tilanteesta. Kiitos myös veli Kajtsulle mukavasta alustuksesta!

Maaliskuun puolen välin korvilla kuulimme uuden jäsenemme Jukka Kantolan luokitusesitelmän terveisinä metsä- ja biotalouden tilanteesta Suomessa. Kiitos mielenkiintoisesti esityksestä veli Jukalle!

Helmikuun päätökseksi veli Markus H. Korhonen piti erittäin eläväisen esityksen maailman ehkä suurimmasta tenorista, Enrico Carusosta. Herran elämä on ollut ihmeellinen ja monipuolinen ja kuulimme myös pätkiä esityksistä. Kiitos veli Markukselle katsauksesta merkittävän ihmisen elämään!

Voittajien on helppo hymyillä!

 

Jokavuotinen rotaryvisa oli tänäkin vuonna yksi odotetuimmista klubikokouksista. :) Veli Juhani Hannilan järkkäämä armoton visa erotteli taas mestarit kisälleistä ja voitto meni tällä kertaa veli PDG Jorma Kinnuselle. Kolme parasta palkittiin, joten palkinnoilla myös veljet PAG Erkki Koskela ja PP Leo Ilkko. Onnea kaikille ja kiitos Juhanille tiukasta kisasta!

Ystävänpäivän kokouksen sijaan klubimme järjesti Hyvä Munkki -konsertin Karjasillan kirkossa. Esiintymässä olivat Ynnin Mieslaulajat, lauluyhtye Hoijakka sekä lauluyhtye Lumoa, joiden lisäksi kuulimme viulutaitaiteilija Silja Lassilan soittoa sekä veli Erkki Koskelan yksinlaulua, pianossa ja uruissa oli Riitta Piippo. Hieno ilta ja kokonaisuus ja illan tuotto käytetään kokonaisuudessaan nuorten syrjäytymisen ehkäisemisen työhön. Kiitos kaikille esiintyjille, tukijoille ja kuulijoille!

Helmikuun aluksi kokoonnuimme Rosson kabinetissa ja veli Seppo Vainio piti meille katsauksen biopankkiirin arjesta. Kiitos veli Sepolle erinomaisesta katsauksesta biomaailmaan!

Tammikuun päätti Jouni Hembergin esitys otsikolla Teot puhuvat. Jounin saimme Etelä-Suomesta vieraaksi Kirkon Ulkomaanavusta.  Jouni kertoi Kirkon Ulkomaanavun projekteista ja toiminnasta. Erinomainen katsaus siitä, mitä kaikkea hyvää maailmalla tehdään. 

Alunperäisen alustajan sairastuttua veli Timo Suonperä saatiin avuksi ja hän esitteli meille, mitä maailmalle kuuluu tällä hetkellä. Tällä kertaa kysymys ei ollut ilmastonmuutoksesta, vaan siitä, onko meillä asiat niin hyvin kuin uskomme vai vielä paremmin. Todella mielenkiintoinen katsaus siihen, missä maailmassa mennään. Kiitos veli Timo!

Tammikuun starttasi evl evp Kimmo Rajala, joka kävi kertomassa operatiivisesta suunnittelusta Pohjois-Suomessa. Kuvassa Kimmo Rajala osoittaa yhden paperipinon paksuutta, jossa asiaa käydään läpi ja näitä pinojahan riittää!

Joulun alla meillä oli perinteinen jouluhartaus, jonka meille piti veli Keijo Nissilä kertoen tarinaa Martti Lutherista virren sanojen kautta. Kiitos veli Keijolle!
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilaisuudessa luovutettiin virallinen lahjoituskirja ODL:n vähävaraisten perheiden lasten harrastukseen pääsemis -keräykseen. Lahjoittamassa veli Erkki Koskela (palveluprojektit-komitean PJ ja veli P Teemu Haapala) 

 

 

 

 

 

 

 

Marraskuun kuittasi veli Paavo Pöykön luokitusesitelmä, joka kertoi työturvallisuuden kehityksestä paperiteollisuudessa Suomessa lähtien vuodesta 1957. Hurjiakin tarinoita kuultiin vuosien varrelta ja lisää varmaan päästään kuulemaan kevään puolella! Kiitos veli Paavolle.

22.11. ja lisää upeita vieraita! DRFCC Martti Lepojärvi tuli klubillemme vierailulle ja teetti meille hurjan rotaryvisan. Voinee sanoa, että visa oli vaikea, kun klubimme RLI-kouluttajatkin olivat muutamassa kohdassa hieman miettiväisiä ja jopa metsässä. :) Mutta hyvä tapa esitellä omaa säätiötämme, kiitos Martille vierailusta!
(kuvaan otettiin vähän ameriikan meininkiä)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ja mukavat jutut sen kuin jatkuvat, nimittäin samassa kokouksessa saimme uudeksi jäseneksi Jukka Kantolan. Tervetuloa klubiimme Jukka, mukavaa saada taas uutta verta ja ajatuksia!

 

 

 

 

 

 

 

15.11. Meillä oli mahtava klubikokous, kun saimme vieraaksemme Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajalan. Onnekkaita olimme, kun Päivin saimme vieraisille, kiva! Päivi kertoi meille, miltä Oulun kaupungin vuosi 2019 näyttää niin rahan kuin hankkeiden näkökulmasta. Erinomainen esitys, kiitos vierailusta Päivi!

8.11. Surusta toivoon. Matka voi olla pitkä tai lyhyt, mutta se on tärkeä käydä. Klubiveljemme Hannu Rahikainen kertoi miten ja millaisia asioita voi olla vastassa, jos surutyö jää tekemättä. Raskas, mutta tärkeä aihe meille kaikille.

Marraskuu alkoi Lapin matkailulla, kun veli Ahti Ahonen kertoi, miten se on vuosien aikana kehittynyt. Kuulimme miten mm. englantia puhuva joulupukki oli saanut alkunsa ja miten englantilaiset olivat olleet ihmeissään, kun se olikin puhunut "ameriikkaa". :) Kiitos Ahti eläväisestä esityksestä!

Lokakuun lopulla kuulimme hieman erikoisemman alustuksen, nimittäin veli PP Sampo Puoskari kertoi meille kahdesta kuuluisasta UFO-tapauksesta. UFO eli ei ulkoavaruuden oliot vaan tunnistamaton lentävä esine oli nähty kahdessa eri tapauksessa ja Sampo valotti meille, mitä oli nähty, mitä oli tapahtunut ja mikä mahdollisesti oli tämän tapauksen selitys. Lopullista totuutta tuskin koskaan saamme näistäkään tietää. :)

 

 

 

 

 

 

Samaisessa kokouksessa saimme myös uuden jäsenen klubiimme, kun Kaj Sartorisio otettiin virallisesti jäseneksemme. Tervetuloa Kajtsu joukkoon tummaan!

 

 

 

 

 

 

 

 

Ja vielä samaisessa kokouksessa presidentti pääsi antamaan veli Markku Hentilälle tuoreen PHF-tunnustuksen, kun Markun kuukausittaiset lahjoitus Rotarysäätiölle oli tuottanut yhden uuden PHF-tunnustuksen. Pitkäjänteistä hyvän tekemistä, kiitos veli Markulle Rotaryn puolesta.

(kuvassa Markun kasvoissa sopivasti H, niin kuin Hentilä) 

Kansainvälisenä Poliopäivänä myös meidän klubimme ahkerat kerääjät osallistuivat keräykseen. Asemapaikkana oli kauppakeskus Valkea, jossa nähtiin myös Akkari-faneille tuttu Don Rosa jakamassa nimikirjoituksia. Kuvassa uljas keräysryhmämme, maailman lapset kiittävät!

Klubimme edustajat osallistuivat myös vuoden 2018 piirikokoukseen, joka pidettiin Radisson Blu -hotellissa. Klubimme jäsen, sisko Pirjo Weisell sai kunniamaininnan toiminnastaan IPDG Martti Matikaisen vuoden aikana. Onnittelut Pirjolle!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PDG Virpi Honkala Raahesta opasti kokoustelijoita rotarysäätiön saloihin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ja viimeisessä kuvassa Oulun Rotaryklubin presidentti Teemu Haapala sai yllätystuliaisen IPDG Martti Matikaiselta, kun tämä palautti pitkään kadoksissa olleen Rotarylippumme jalan. Voi onnea ja auvoa tämän löydön jälkeen. :) 

 

Piirikuvernööri Heikki Salumäki kävi klubissamme vierailulla 18. lokakuuta ja samalla napattiin "perinteinen" kuva, jossa etualalla istuva presidentti ja takarivissä kaikki paikalla olleet nykyiset tai entiset piirikuvernöörit.

Syyskuun viimeinen torstai oli klubimme syyskokous. Iloksemme saimme kuitenkin tässäkin kokouksessa vastaanottaa uuden jäsenen, kun Petteri Paananen liittyi virallisesti klubimme jäseneksi. Tervetuloa joukkoomme Petteri!

20.9. tehty vierailu Arinalla ja toimitusjohtaja Veli-Matti Puution vieraana oli mukavaa vaihtelua perinteiseen klubikokoukseen. Arinasta kuulimme paljon ja saimme herkullista lounasta Rosson loihtimana. Kiitos vielä veli Veli-Matille kutsusta!

Seuraavana meillä oli vierailla Oulun Sataman toimitusjohtaja Marko Mykkänen. Kuulimme millaisia hurjia suunnitelmia myös satamalla on tulevaisuudessa. Oulu kehittyy monella saralla ja moneen suuntaan yhtäaikaa, hieno juttu! Kiitos veli Anelle hyvän alustajan hankkimisesta! :)

Syyskuu alkoi tärkeällä asialla, kun Jani Ronkainen Caritakselta kävi esittelemässä, miten "Duunista totta - myös vammaisille". Aihe on tärkeä, sillä myös vammautuneet haluaisivat tehdä töitä omien kykyjensä mukaan ja sen mahdollistaminen parantaisi monen elämänlaatua. 

Elokuun viimeisenä torstaina kuulimme Oulun Energian terveiset toimitusjohtaja Juhani Järvelältä. Iso projekteja on energiapuolella myös Oulussa meneillään. Mielenkiintoista pysyä tässäkin kärryillä. Kiitos Juhani!

23.8. maailmaamme taas ravisteltiin, kun veli Veli-Pekka Alkula kertoi missä maailmalla mennään tuulivoiman saralla. Moni ei varmastikaan uskoisi, että tuulivoima alkaa olla kustannustehokasta energiaa ilman tukirahaa. Kuulostaa uskomattomalta, mutta pyytäkääpä VP selventämään asiaa. ;)

16.8. Saimme vieraaksemme Antero Kurikan, Synthomer Finland Oy:n toimitusjohtajan. Hän kertoi kemianteollisuuden tilanteesta Oulussa, Suomessa ja globaalilla tasolla. Kiitos vielä Anterolle todella mielenkiintoisesta esityksestä!

 

 

 

 

 

 

 

Samassa kokouksessa myös uuden jäsenen klubiimme, kun veli Paavo Pöykkö liittyi Oulun Rotaryklubin jäseneksi. Tervetuloa Paavo!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ja vielä hienoja palkitsemisia, kun väistynyt presidentti PP Sampo Puoskari muisti kahta klubimme jäsentä PHF-tunnustuksella. Onnittelut veli Hannu Rahikaiselle samoin kuin veli Sulo Lahdelmalle!

 

Uusi rotarykausi alkoi viralisesti elokuussa uuden presidentin katsauksella tulevaan vuoteen. 

VALTA ON VAIHTUNUT ja uusi rotaryvuosi alkaa. Kuvassa P Teemu Haapala (2018-19) kättelee käädyt P Sampo Puoskarilta (2017-18) Liminganlahden luontokeskuksella 21.6.2018.