ODL:n veljeskodin ulkoilutusprojekti

ROTARIT ODL:N VELJESKODIN ASUKKAIDEN ULKOILUTTAJINA

Oulun Rotaryklubin merkittävänä paikallisena palveluprojektina on tänä vuonna ODL:n sotainvalidien veljeskodin asukkaiden ulkoiluttaminen yhteistyössä veljeskodin henkilökunnan kanssa.

ODL:n veljeskodissa on asukkaita noin 30, kolmessa eri osastossa: Eerolassa, Laurilassa ja Timolassa. Asukkaiden keski-ikä on noin 91 vuotta. Korkeasta iästä ja sotavammasta johtuen maisemia katsellaan ulkoillessa pääosin pyörätuolissa istuen.

Vuonna 1934 perustetussa, Pohjois-Suomen vanhimmassa, Oulun Rotaryklubissa on jäseniä noin 80. Rotaryklubit kuuluvat jäseninä kansainväliseen rotaryjärjestöön, jonka tunnuslauseena on ”Palvelu itsekkyyden edelle”. Klubien toiminnassa erilaiset paikalliset ja kansainväliset palveluprojektit ovatkin keskeisellä sijalla. Ehkä tunnetuin rotarien kansainvälisistä projekteista on maailmanlaajuinen polio-rokotuskampanja, joka käynnistyi neljännesvuosisata sitten. Tuolloin poliohalvaukseen sairastui maailmassa 350 000 lasta vuosittain, siis tuhat päivässä. Tämän vuoden aikana on toistaiseksi todettu 22 poliohalvausta. Tavoite on, että vuonna 2018 koko maailma voidaan julistaa vapaaksi tästä sairaudesta.

Oulun Rotaryklubin rotarien toteuttama ja ainakin koko tämän vuoden kestävä projekti käynnistyi tammikuussa klubin rotaryvuoden 2006-07 presidentin Erkki Koskelan aloitteesta ja vetämänä. Hän toimii myös Sotainvalidien Veljesliiton Oulun osaston tukijäsenenä. Tässä roolissa hänelle Veljeskoti on tullut tutuksi mm. kuukausittain vetämiensä porina- ja laulutuokioiden kautta.

Yhteisiä ulkoilupäiviä on vietetty kerran kuukaudessa. Kuvassa on osa maaliskuun ulkoilupäivän osallistujista saattajineen. Toukokuussa toteutettiin kesäretki Hietasaaren kesäkodille. Kesäkuukausina pidetään taukoa ja projektia jatketaan taas syyskuussa. Rotarit ovat kokeneet yhteiset ulkoilupäivät ja niiden lomassa vietetyt kahvi- ja rupatteluhetket erittäin antoisina. Oulun Rotaryklubi onkin haastanut muut oululaiset rotaryklubit mukaan vastaavanlaisiin ikäihmisten virkistyshankkeisiin.

-Erkki Koskela-

Kuva: Juhani Hannila
23-9-2015: Laulamassa Tiernapoikien kanssa ja pyytämässä kynttilänpätkää lyhtyymme.
23.9.2015: Kuvassa iloisia ulkoiluttajia ja ulkoilutettavia. Ihan kaikki eivät ehtineet kuvaan, kun olivat ostamassa karkkia.