Julia Forsténin kesävaihto, Arkansas USA, 2009

Vietin kesällä 2009 kuukauden Arkansasissa, pienessä Paragouldin kylässä, ja voin yhtään miettimättä todeta, että kesäloma oli elämäni mahtavin!

Seikkailu alkoi neljän päivän ”orientoitumisleirillä” New Yorkissa, jossa tutustuin niin upeaan suurkaupunkiin, kuin muihin suomalaisiin kesävaihtareihin. Kun tuli aika lentää eteenpäin, ilmassa oli jo haikeutta, niin hyvin olimme ehtineet ryhmäytyä lyhyessä ajassa!

Memphisin lentokentällä minua odotti Joinerien perhe. Isä, äiti, 18 ja 16-vuotiaat tytöt Haley ja Kelsey, sekä pikkuveli. Vahva etelän aksentti vaati totuttelua ja pari viikkoa meni, ennen kuin uskalsin kunnolla alkaa puhua ja jutella, mutta mitään kommunikaatio-ongelmia meillä ei missään vaiheessa ollut. Koin sopivani perheeseen täydellisesti! Minut oli sijoitettu Joinereille yhteisten kiinnostustenkohteiden takia ja on uskomatonta, miten minusta tulikin kuin yksi perheenjäsenistä. Harrastimme kaikki musiikkia ja se yhdisti meitä hurjasti. Illat kotona kuluivat soittimien ääressä, mutta pääsin myös seuraamaan vierestä kun muusikkoperhe esiintyi esim. itsenäisyyspäiväjuhlassa.

Amerikkalaiset olivat hurjan ystävällisiä ja kiinnostuneita minusta. Kaikkialla minne menimme, perheeni esitteli minut ”exchange daughterina” ja ihmiset esittivät niin järkeviä kuin kummallisiakin kysymyksiä Suomesta.

Viikkorytmi selkeni minulle pikaisesti. Vanhemmat lähtivät aamulla töihin ja me jäimme talolle. Kävimme shoppailemassa, ruokaostoksilla, tai puuhailimme jotain sisällä. Ulkona oli koko ajan reilut 30 astetta, monena päivänä jopa 40, joten siellä oli yksinkertaisesti mahdotonta tehdä mitään. Pari kertaa kävin perheen äidin mukana hänen työpaikallaan.. Host-siskoni Haley, joka tuli heinäkuuksi kanssani Suomeen, teki kahta työtä. Niinä päivinä kun en lähtenyt hänen mukaansa, vietin aikaani kahden nuoremman perheenjäsenen kanssa, lähdin seuraamaan Kelseyn musikaaliharjoituksia tai juttelin melkein naapurissa asuvan isoäidin kanssa. Iltaisin kävimme monta kertaa elokuvissa, keilaamassa tai minut tutustutettiin tyttöjen ystäviin.

Uusia kokemuksia ei kuukaudesta puuttunut. Kävin tutustumassa Amerikkalaiseen collegeen, reissasimme naapuriosavaltioissa, kävimme katsomassa baseball-ottelua ja musikaalia, vierailimme parissa kansallispuistossa, tapasimme sukulaisia ja pääsin ratsastamaan ensimmäisen kerran elämässäni. Kuljimme jazz-musiikin täyttämässä Memphisissä ja vierailimme Elvis Presleyn talossa Gracelandissa.

Perheeni kävi kolmesti viikossa kirkossa, jonne lähdin uteliaana mukaan. Opin ymmärtämään, miten tiiviissä yhteisössä ihmiset elävät Paragouldin kaltaisessa pikkukaupungissa. Kuukausi kului hämmentävän nopeaa. En tosiaan olisi ollut vielä valmis lähtemään. Surullisinta oli hyvästellä kaikki tapaamani ihmiset, tietäen, että joitain heistä en tulisi enää ikinä kohtaamaan. Suomessa vietetty kuukausi Haleyn kanssa oli tietysti mahtavaa, mutta ikävöin silti takaisin Yhdysvaltoihin.

Kaiken kaikkiaan kokemus oli aivan uskomaton, eikä ole vielä kulunut päivääkään, jolloin en olisi ajatellut Paragouldia ja siellä viettämääni aikaa. Sain upeita ystäviä myös perheen ulkopuolelta ja olen ehdottomasti palaamassa sinne takaisin heti kun vain voin!

Julia Forstén