Rotary Exchange Minna Uusimäki, Belgia, 2010-2011

Vive la Belgique!

Yksi elämäni suurimmista haaveista toteutui! Vuosi ranskankielisessä Belgiassa toi mukanaan huikeita kokemuksia, mielenkiintoisia ihmisiä, uuden kielen, mahtavia reissuja, kohtaamisia satojen eri maista tulevien ihmisten kanssa ja paljon muuta. Sain paljon ainutlaatuisia muistoja ilahduttamaan loppuelämäni joka ikistä päivää.

Vuodessani ehdottomasti parasta oli aidon belgialaisen elämän kokeminen kolmen eri perheen kanssa. Erityisesti kiinnyin ensimmäiseen host-perheeseeni, jonka supermodernit arkkitehti-isä ja lastentarhanopettaja-äiti ottivat sydämenasiakseen perehdyttää minut vieraaseen kulttuuriin ja saada minut tuntemaan oloni kotoisaksi ensimmäisten, vaikeimpien kuukausien aikana. Sain samalla aina toivomiani pikkuveljiä sekä hyvävoimaisen isoisän, jonka kanssa yhteiseksi harrastukseksi kehittyi liikunta.

Perheenvaihto uuden vuoden aattona oli vaikeaa niin minulle kuin ensimmäiselle host-perheellenikin. Onneksi vastassa oli sydämellinen ja vastaanottavainen isovanhemmiksikin ehtinyt peribelgialainen pariskunta, joiden kanssa oli helppo jatkaa Belgian elämääni. Muutama vuotta minua vanhemman host-siskoni kanssa meistä tuli aivan kuin oikeita siskoja ja hänen mukanaan pääsinkin näkemään elämää belgialaisissa opiskelijapiireissä.

Vaihtovuoteni kolme viimeistä kuukautta asuin maaseudulla boheemissa kolmilapsisessa perheessä, joiden oma tytär vietti samaan aikaan vaihtovuottaan Etelä-Afrikassa. Sain perheen äidin innostumaan uudelleen juoksemisesta ja siitä kehkeytyikin meidän yhteinen juttumme. Kolmannen perheen kanssa tuli vietettyä lukemattomat ratkiriemukkaat hetket kippurassa perheen hauskan bluesrumpali-isän jutuille naureskellen.

Kotikaupunkini Ciney oli noin 10 000 asukkaan kaupunki maaseudun ympäröimänä ja siellä pääsin elämäni ensimmäistä kertaa nauttimaan pikkukaupungin välittömästä tunnelmasta. Kaupungissa kaikki tunsivat toisensa ja pian minäkin omasin jo huomattavan suuren tuttavapiirin, joka koostui kavereistani, perheistäni, perheitteni sukulaisista ja tuttavista, rotaryistä perheineen sekä juoksuharrastuksen ja koulun kautta saaduista kontakteista. Koulumatkoilla saatoin poiketa mummoloissa, sedän leipomossa, host-äidin työpaikalla tai kuljeksia Cineyn pääkadulla, jossa joka toinen kasvo oli tuttu. Elämä eräänlaisena ”pikkukaupungin julkkiksena” oli mukavaa, kun kaikki ottivat minut lämpimästi vastaan.

Vuoden ehdottomia kohokohtia olivat reissut ympäri Eurooppaa. Ensimmäisen perheeni kanssa kävin Pariisissa sekä Alsacessa ja toinen perheeni ystävineen vei minut lintubongausreissulle Hollantiin. Rotarien kanssa pääsin kokemaan Lontoon viehätyksen, Italian upeat maisemat Amalfin rannikolta Rooman kautta Venetsiaan sekä Tsekin kauniit ja minulle entuudestaan aivan tuntemattomat seudut. Pääsin myös tapaamaan Suomen vanhempiani siskoni luokse Manchesteriin ja kiertelemään heidän kanssaan Pohjois-Walesia.  Vielä lisää Englantia sain kokea koulun reissulla Lontoon ympäristössä. Mahtavan lopun vuodelle antoi reissu Disneylandiin erään ystävällisen rotaryperheen mukana.

Vaihtovuosi ei kuitenkaan ollut pelkkiä huippuhetkiä. Vaikka isosiskojeni kokemukset antoivat realistisen kuvan vaihto-oppilaana olosta, ensimmäisten kuukausien jatkuva koti-ikävä ja päivien laskeminen yllättivät. Erityisen hankalia kokemuksia minulle olivat tajunnan menettäminen Brysselin 20 kilometrin juoksukilpailun maalisuoralla sekä Suomen isoisän kuolema kesän kynnyksellä. Vaikka positiiviset kokemukset vuotta muistellessa hymyilyttävät valtavasti, vaikeat asiat kasvattivat kuitenkin eniten. Ne kaikki yhdessä tekivät minusta tämän uuden, entistä itsenäisemmän ihmisen ja vuodestani varmasti yhden elämäni merkittävimmistä.

Vaihtovuodestani erityiskiitoksen ansaitsevat Rotaryt niin Suomessa kuin Belgiassa. Ilman teitä se ei olisi ollut mahdollista. Kiitos!

Minna Uusimäki